Vzhledem k situaci s koronavirem, zvýšené poptávce po produktech a zavření některých skladů našich dodavatelů, prosíme o trpělivost při vyřizování vašich objednávek. Budeme se snažit je vyřizovat v co nejkratším termínu.

Sezam černý neloupaný BIO 100g

Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Používá se v asijské kuchyni, je velmi dekorativní a nachází použití i v tradiční čínské medicíně.

Můžeme doručit do:
20.4.2021
Skladem
Kód: 9586
Značka: bio nebio
26 Kč
Kategorie: POTRAVINY

Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Používá se v asijské kuchyni, je velmi dekorativní a nachází použití i v tradiční čínské medicíně. Černé sezamové semínko je velmi všestranné. Je vynikající na pečivu, v jogurtech a müsli, na kaších, v chlebu, ve smažených asijských pokrmech a marinádách na maso. Ve skutečnosti lze přidat téměř všude - do polévky, omáčky na těstoviny nebo i guláše!

Sezam indický zdomácněl v tropických oblastech po celém světě a je pěstován pro svá jedlá semena, která rostou v tobolkách. Květy rostliny jsou žluté, modré nebo fialové.

Sezam obsahuje: 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny. Z minerálních látek: vápník 500 - 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.

Užití v kuchyni:
Nejepší je konzumace přírodního - neloupaného (černého) sezamu, nebotˇ právě slupka semínka obsahuje nejvíce minerálů a vitaminů.

Sezam je vynikající zobání na chuť, jako sypání na pečivo, gomasio (makrobiotická solící směs), zdravé sušenky pro děti, či k přípravě na obrácené suši, nepostradatelná ingredience vhodná pro výrobu omáček, dresinků, polévek, jako přídavek do salátů, müsli a mnoha dalších zdravých pokrmů.

Recept na Gomasio: 16 lžiček semínek (mohou být i jiná než sezam, ale sezam je základ), 8 lžiček soli. Semínka opražíme nasucho na pánvi, až začnou praskat. Poté hned odstavíme ze zdroje tepla. Jednu pětinu celých semínek odděláme a zbytek utřeme se solí v hmoždíři najemno. Tento krok je velmi důležitý, protože práve při tření semínek se solí vzniká chemická reakce, kdy sůl reaguje s olejem ze semínek a mění se tak na mnohem příznivější pro lidský organismus. S gomasiem můžete solit úplně všechno. Navíc tento způsob solení napomáhá odvykání od nadměrného solení.

Obsah: 100 g
Země původu: Indie/Bolívie

Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 2422 kJ/ 586 kcal
Tuk 50,7 g
 z toho nasycené mastné kyseliny 7,0 g
Sacharidy 9,7 g
 z toho cukry 0,3 g
Vláknina 12,0g
Bílkoviny 16,8 g
Sůl < 0,03 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: