Wasabi, japonská pasta v prášku 25g

Japonský křen dokáže zbavit potraviny bakterií nebo alespoň částečně. Jistě jsme již stačili vypozorovat, že o wasabi se hovoří hlavně v souvislosti s čerstvými, tepelně neupravenými mořskými plody.

Můžeme doručit do:
12.12.2022
1 - 3 dny
Kód: 3496
Značka: SUNFOOD
55 Kč
Kategorie: POTRAVINY

Japonský křen zabíjí bakterie
Japonský křen dokáže zbavit potraviny bakterií nebo alespoň částečně. Jistě jsme již stačili vypozorovat, že o wasabi se hovoří hlavně v souvislosti s čerstvými, tepelně neupravenými mořskými plody. Ty se poměrně rychle kazí a bakteriemi se to v nich jen hemží. Wasabi se považuje za pochutinu, která různé jedy a mikroorganizmy eliminuje.
- Čerstvý křen je bohatý na vitaminy C a B6 (pyridoxin), hořčík a vápník.
- Obsahuje velmi málo sodíku, žádný cholesterol a tuk.
- 100 gramů wasabi má 80 kalorií.
- Kromě cenných vitamínů a minerálů obsahuje také množství látek s antibakteriálními účinky.

Na rozdíl od pálivých chilli papriček se nemusíme bát, že by nám wasabi způsobovalo obtíže při dalším trávení, jeho pikantnost totiž rychle vyprchá.

Výživné hodnoty japonského křenu
Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Ve 100 gramech má asi jen 80 kalorií, což by z něj učinilo poměrně zajímavý doplněk diety, ale již množství o velikosti lískového oříšku by mnohému stačilo.

Užití:
Nejčastěji se křenová pasta přidává do "sushi rolády" mezi rýži a rybu, aby jeho aroma nevyprchalo a také aby neutralizovalo nepříjemný rybí pach. Ani japonská specialita sashimi, tedy kousky čerstvé ryby, se bez wasabi neobejde. Často japonský křen můžeme ochutnat i v kombinaci se sójovou omáčkou. Se zelenou pastou však zacházíme opatrně, jinak přehlušíme chuť hlavních součástí pokrmu.

Popis:
Wasabi
(Wasabia japonica) je název pro japonský křen, který je o poznání silnější než nám známý křen selský. Tvoří jednu z nejběžnějších ingrediencí japonských jídel, například suši. Používá se jako přísada v japonské kuchyni. Na trh se dostává v podobě kořene, pasty nebo prášku. Při delším styku se vzduchem však svou sílu ztrácí. Pěstuje se nejen v Japonsku, ale i na severozápadě Severní Ameriky. K růstu potřebuje mírné teploty a dostatek vody. V přírodě roste u břehů japonských horských řek, pěstuje se na polích, nebo ve vodě na políčkách zatopených vodou (obdobně jako rýže). Největší kořen mají ve vodě pěstované rostliny. Chuť je odlišná od českého křenu. Chutí spíše  připomíná opravdu hodně ostrou hořčici. Spíše než na jazyku vnímáte jeho aroma až v nosohltanu.

- Čerstvý křen je bohatý na vitaminy C a B6 (pyridoxin), hořčík a vápník.
- Obsahuje velmi málo sodíku, žádný cholesterol a tuk.
- 100 gramů wasabi má 80 kalorií.
- Kromě cenných vitamínů a minerálů obsahuje také množství látek s antibakteriálními účinky.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu