Nopal - Opuncie prášek 100g
Důležité živiny v ideálním poměru, pro všechny, kdo chtějí mít svou hmotnost pod kontrolou. Podporuje normální metabolismus tuků a glukózy. Ulevuje při kocovině
Kategorie: | Bylinné prášky |
---|
Nopál neboli opuncie je tradiční mexický kaktus plný vitamínů, minerálů, aminokyselin a endemických látek, což z něj dělá superpotravinu budoucnosti. Poslední dobou je objektem zkoumání těch nejmodernějších a největších laboratoří světa. Nopál pochází původně z Mexika, kde byl Aztéky kultivován a hojně užíván. Prostřednictvím španělských a portugalských námořníků, byl zavlečen k středozemnímu moři a pak do celého světa.
Nopál je bohatý na železo, vápník, draslík, stopové prvky jako hořčík,mangan,křemík obsahuje velké množství pektinů, vysoký obsah vitamínů B a C, vlákninu a především 17 aminokyselin z nichž 8 je základních a nemohou přirozeně v lidském těle vzniknout. Nopál má velice nízkou kalorickou hodnotu.
Tradiční léčebné využití nopálu je velmi široké a v přírodě nacházíme jen těžko podobnou rostlinu.
Použití: Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 nesmíme podávat žádné informace, které obsahují zdravotní tvrzení.
Tradiční užití: 1/2 lžičky ráno nalačno rozmíchat v malém množství vody a vypít. Toto je možné zopakovat půl hodiny před oběděm někdy i večeří. Užíváme 3× denně.
Složení: Více než 90% čerstvého nopálu tvoří voda. Nopál je bohatý na železo, vápník, draslík, stopové prvky jako hořčík, mangan a křemík. Obsahuje velké množství pektinů Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitaminů B a C, je 15% objemu vyschlého nopálu tvořeno vlákninou. V nopálu najdeme 17 aminokyselin (z 22, které v celé přírodě najdeme), z nichž 8 je základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu, a musí být proto obsažena v potravě. Vyschlý nopál má velice nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100 g prášku.
V mexické kuchyni používají kaktus při přípravě různých pokrmů (marinád, polévek, pečiva, marmelád...) pro doplnění dostatečného množství bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitamínu C, sodíku a vlákniny. Tento "zázračný" kaktus, jedna z hlavních součástí diety předkolumbovských indiánských národů je po dlouhá staletí oblíbený doplněk stravy Mexičanů.
Nopálu lze zužitkovat úplně celý. Dužnaté kmeny slouží jako ohrada pro dobytek. Již staří indiáni a posléze zemědělci se naučili využívat i červce nopálového - hmyzu, jenž na kaktusu žije a jehož samičky produkují velmi kvalitní červené barvivo. Fermentovaná šťáva z kaktusu je základem nápoje známého pod názvem "colonche", který se konzumuje v několika oblastech na severu Mexika.
TIP na přípravu: Požadované množství nejprve vložíme do sklenice, přidáme pouze 2× více vody, nežli je obsah prášku, a rozmícháme na hustou pastu. Tuto pastu již libovolně rozředíme tekutinou. Tímto způsobem nevznikají hrudky.
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu.
Balení: 100 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.