Moringa olejodárná list

Moringa olejodárná, známá pod latinským názvem Moringa oleifera, patří do čeledi moringovitých, kde je nejznámějším druhem. Přízvisko olejodárná si zasloužila tím, že se ze semen obsažených v plodech lisuje olej, který je nevysychavý. Její domovinou je In...
Varianta
Můžeme doručit do:
5.4.2024 5.4.2024 Zvolte variantu
1 - 3 dny 1 - 3 dny Zvolte variantu
Kód: SPS1136M1000 SPS1136M70 Zvolte variantu
Značka: Salvia Paradise
1 119 Kč 223 Kč od 223 Kč
Kategorie: BYLINY

Moringa olejodárná, známá pod latinským názvem Moringa oleifera, patří do čeledi moringovitých, kde je nejznámějším druhem. Přízvisko olejodárná si zasloužila tím, že se ze semen obsažených v plodech lisuje olej, který je nevysychavý. Její domovinou je Indie, oblast kolem Himálaje.

Je to rychle rostoucí strom, který dorůstá až 12m výšky, kmen má v průměru 30 cm. Koruna moringy je neuspořádaná a řídká. V závislosti na podmínkách je strom opadavý nebo stálezelený. Květy oplývají medovou vůní, mladé jsou krémové bílé barvy, starší jsou nažloutlé, o velikosti cca 2 cm. Dnes moringa olejodárná roste všude tam, kde teplota celoročně neklesá pod 20 °C.

Jedná se o víceúčelovou rostlinu, ze které lze spotřebovat vše. Kořen moringy olejodárné se svou palčivou chutí je využíván jako náhražka křenu a je schopen normalizovat hladinu glukózy v krvi. Z kůry se sbírá vlákno, ze kterého se dále vyrábí provazy a rohože, větve moringy olejodárné jsou oblíbeným krmivem pro velbloudy. Plody moringy olejodárné na indickém kontinentu využívají stejně jako v ČR fazolové lusky. Plody se z indického kontinentu vyvážejí i konzervované. Semena z uzrálých plodů se praží a chutí připomínají oříšky.

List je nejzajímavější částí této rostliny, na indickém subkontinentu a v Africe patří moringa olejodárná mezi potraviny a konzumuje se zde v čerstvém i sušeném stavu v salátech, polévkách i omáčkách. Obvykle jsou listy moringy olejodárné k dostání na tržišti, při přebytcích se listy suší a uchovávají. Další formou užití je příprava nálevů z listů. Moringa je víceúčelová rostlina, která je využívána v mnoha tropických kulturách.

Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.

Tradiční příprava:
Čaj: 1–2 čajové lžičky přelijeme zhruba 200 ml horké vody (cca 80 °C) a pod pokličkou necháme louhovat 3–5 min., poté přecedíme a pijeme 1× denně.

Upozornění: Užívání není vhodné pro děti do tří let a těhotné ženy.

Země původu: Indie

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu