Vzhledem k situaci s koronavirem, zvýšené poptávce po produktech a zavření některých skladů našich dodavatelů, prosíme o trpělivost při vyřizování vašich objednávek. Budeme se snažit je vyřizovat v co nejkratším termínu.

Arónie - Černý jeřáb - Aronia melanocarpa - sušený plod 150g

Plody arónie mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů - antokyanů. 

Můžeme doručit do:
1.12.2020
Skladem
Kód: 3482
Značka: World Herbs
59 Kč
Kategorie: Vitamín C

Arónie (Černý jeřáb, Aronia melanocarpa, Temnoplodec, Chokeberry) je opadavý keř původem ze Severní Ameriky. Díky ptákům, kteří plody arónie pojídají, se rostlina rozšířila i do dalších částí světa, kde volně zplaněla. Dobře se jí daří zejména v mírném pásu. V Evropě se pěstovat začala kolem roku 1700. O rozšíření povědomí o arónii se také zasloužil v r. 1910 známý Rus Ivan Mičurin zaměřující se na pěstování ovocných stromů a keřů. Arónie BIO je pěstována a velice ceněna zejména pro svůj plod. Malé černé plody (malvice), rostoucí nejvíce na konci větví (proto se nedoporučuje zastříhávat), jsou užívány zejména v anglosaských zemích na výrobu džemů, džusů, vína, na odvary, či rozvařené do různých pokrmů jako např. do koláčů. Pro vysoký obsah fenolových sloučenin (antokyanů) mohou být využívány jako přírodní barvivo.

Plody arónie (černého jeřábu) mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů - antokyanů.  Antokyany jsou látky, které se nacházejí ve slupce arónie. Vytvářejí se spolu s tmavě modrými a černými pigmenty na ochranu plodu před slunečním zářením.  Při měření síly absorpce volných kyslíkových radikálů, způsobujících stárnutí organismu, vykazuje Arónie jednu z nejvyšších zaznamenaných hodnot. Má trojnásobnou hodnotu než borůvky.

Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.

Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.

Tradiční užití: Arónie je trpké nasládlé chuti. Doporučuje se ji konzumovat sušenou, tepelně neupravenou. Můžeme ji užívat přímo, nebo rozmixovat a vyrábět silné antioxidační džusy, či s mlékem koktejly. Při užití v nápojích a přidáním malého množství cukru se ztrácí trpkost a vystupuje úžasná specifická chuť připomínající borůvky.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: