Kurkuma mletá 3% extra, Turmeric - Haldi

Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů.

Varianta
Můžeme doručit do:
11.12.2025 11.12.2025 11.12.2025 Zvolte variantu
1 - 3 dny 1 - 3 dny 1 - 3 dny Zvolte variantu
Kód: 36261/200 36261/500 36261/100 Zvolte variantu
Značka: World Herbs
75 Kč 119 Kč 225 Kč od 75 Kč

Kurkuma mletá 3% extra, Indický šafrán, Curcuma lon.

Kurkuma je známá už tisíce let. Říká se jí také indický šafrán, protože ve středověku nahrazovala drahý šafrán. Kurkuma je oddenek kurkumovníku dlouhého, který patří do čeledi zázvorovitých. Tyto oddenky se sbírají každý rok a používají se buďto čerstvé nebo se melou na prášek.

Právě tento žlutooranžový prášek dodá pokrmům správnou barvu a pikantnost. Kurkuma je hojně využívána především v indické kuchyni a jako přísada do kari směsí.

Kurkumovník pochází z jihovýchodní Indie a dále se rozšířil do jižní Asie, Indonésie, na Filipíny, do Nepálu, Jamajky či západní Afriky. 

Barvu kurkumě dává přírodní žlutooranžové barvivo kurkumin, který má skvělé protizánětlivé účinky a jde o hlavní bioaktivní složku kurkumy.

Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů.

Obsah kurkuminu: cca 3 - 3,5 %. Žadoucí látka kurkumín zároveň způsobuje nahořklou chuť.

Vzhled a barva: sypký prášek, žlutooranžové barvy

Chuť: zemitá, nahořklá, pikantní, peprná, s hořčicovým aroma

Použití: 

    zlatá barva vylepšuje hořčici, rýži, zmrzlinu, džusy, omáčky, sýry, máslo
    iránské a thajské pokrmy
    recepty jihoasijské kuchyně
    vietnamské smažené nudle a polévky
    pokrmy ze zeleniny a masa
    do kari omáček
    do dezertů
    kyselých nálevů
    přidává se také do opalovacích a pleťových krémů
    k barvení látek, velikonočních vajíček, plastelíny

Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Chuť k jídlu. Normální trávení. Normální činnost jater. Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní oběh. Imunitní systém – antioxidant. Normální stav kloubů a kostí. Normální činnost nervové soustavy. Normální funkce dýchacího systému. Normální stav pokožky. Normální stav kloubů.

Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.

Výživové hodnoty na 100 g:

energetická hodnota 308 kcal,  bílkoviny 9,5 g, tuky 1,7 g; sacharidy 53,2 g; sůl 0,07 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola