Kurkuma mletá 3% extra, Turmeric - Haldi
Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů.
| Kategorie: | Koření jednodruhové |
|---|
Kurkuma mletá 3% extra, Indický šafrán, Curcuma lon.
Kurkuma je známá už tisíce let. Říká se jí také indický šafrán, protože ve středověku nahrazovala drahý šafrán. Kurkuma je oddenek kurkumovníku dlouhého, který patří do čeledi zázvorovitých. Tyto oddenky se sbírají každý rok a používají se buďto čerstvé nebo se melou na prášek.
Právě tento žlutooranžový prášek dodá pokrmům správnou barvu a pikantnost. Kurkuma je hojně využívána především v indické kuchyni a jako přísada do kari směsí.
Kurkumovník pochází z jihovýchodní Indie a dále se rozšířil do jižní Asie, Indonésie, na Filipíny, do Nepálu, Jamajky či západní Afriky.
Barvu kurkumě dává přírodní žlutooranžové barvivo kurkumin, který má skvělé protizánětlivé účinky a jde o hlavní bioaktivní složku kurkumy.
Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů.
Obsah kurkuminu: cca 3 - 3,5 %. Žadoucí látka kurkumín zároveň způsobuje nahořklou chuť.
Vzhled a barva: sypký prášek, žlutooranžové barvy
Chuť: zemitá, nahořklá, pikantní, peprná, s hořčicovým aroma
Použití:
zlatá barva vylepšuje hořčici, rýži, zmrzlinu, džusy, omáčky, sýry, máslo
iránské a thajské pokrmy
recepty jihoasijské kuchyně
vietnamské smažené nudle a polévky
pokrmy ze zeleniny a masa
do kari omáček
do dezertů
kyselých nálevů
přidává se také do opalovacích a pleťových krémů
k barvení látek, velikonočních vajíček, plastelíny
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Chuť k jídlu. Normální trávení. Normální činnost jater. Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní oběh. Imunitní systém – antioxidant. Normální stav kloubů a kostí. Normální činnost nervové soustavy. Normální funkce dýchacího systému. Normální stav pokožky. Normální stav kloubů.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Výživové hodnoty na 100 g:
energetická hodnota 308 kcal, bílkoviny 9,5 g, tuky 1,7 g; sacharidy 53,2 g; sůl 0,07 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.